You are currently viewing Grissini

Grissini

  • Post category:Baka
  • Reading time:8 mins read

In English below.

Jag hittade receptet på grissini för många år sen och bakar dem ofta när jag vill ha ett gott enkelt tilltugg. Det är perfekt med hembakade grissini till chark – och ostbrädor. Jag gjorde dessa grissini till den online vinprovning jag och min dotter hade på de tyska vinerna jag köpt med mig hem från Walter. J. Oster och fått släpat med mig hem från Moseldalen under min motorcykelsemester 2022. Visst ser det smarrigt ut!

Original receptet till grissini som jag lånat hittar du på hemsidan Köket eller i Tinas bok ‘Tina – hur du enkelt lagar min godaste mat’ av Tina Nordström.  

Ingredienser till ca 25- 30 st

25 g jäst
2,5 dl vatten, ljummet funkar bäst
6-7 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 msk rapsolja eller olivolja
Havssalt (flingsalt)

Hur du gör dina egna Grissini

  • Blanda jästen med vatten i en skål som passar till alla ingredienser. Varmare vatten för torrjäst och ljummet vatten för färsk jäst.
  • Lägg hälften av vetemjölet i skålen tillsammans med salt och olja, rör om en kort stund så att degen blandas. Häll sedan ner resten av vetemjölet i skålen. Degen är lös och ska vara så, så ingen fara.
  • Täck degen med en handduk och låt den jäsa i ca 20 minuter. Den ska stiga till dubbel storlek. Värm under denna tid ugnen till 200°C, ta ut 2 bakplåtar och lägg bakplåtspapper ovanpå dem.
  • När degen har jäst är det dags att skära degen i två delar och kavla ut dem till ca 0,5-1 cm tjocklek. Använd mycket mjöl när du kavlar så att degen inte fastnar. När du är klar med kaveln, pensla eller spraya degen lätt med vatten och strö över havssaltflingor ovanpå.
  • Skär degen i ca 1 cm breda remsor. Vrid remsorna och lägg dem på bakplåtspappret på bakplåtarna. Låt dem jäsa täckta under en handduk i 10-15 minuter.
  • Grädda remsorna i ca 20 minuter tills de är gyllenbruna i ugnen. Om de inte är helt torra och krispiga kan du torka dem i ugnen efteråt genom att stänga av ugnen och låta luckan stå öppen tills de torkat ut ännu mer. Förvara din grissini torrt och svalt.

I found the recipe for grissini many years ago and often bake them when I want to have a nice simple snack. It is perfect with homemade grissini for charcuterie – and cheese boards. I made these grissini for an online wine tasting me and my daughter did on the German wines I bought at Walter. J. Oster and brought home with me from the Mosel Valley during my motorcycle holiday in 2022. It certainly looks nice!

You can find the original recipe for grissini that I borrowed on the website Köket or in Tina’s book ‘Tina – hur du enkelt lagar min godaste mat’  by Tina Nordström. The book is only available in Swedish though as far as I know about.

Ingredients

25 g of yeast
250 ml of water (2,5 dl)
360 – 420 g wheat flour (6-7 dl)
2 teaspoons of salt (10 ml)
5 tbsp rapeseed oil or olive oil (75 ml)
Sea salt flakes

How to make your own Grissini

  • Mix the yeast with water in a bowl that is suitable for all the ingredients. Warmer water for dry yeast and lukewarm water for fresh yeast.
  • Put half of the wheat flour into the bowl together with the salt and oil, stir for a short while to get the dough mixed. Then put the rest of wheat flour into the bowl. The dough is loose and should be like that, so no worries.
  • Cover the dough with a towel and let it rise for about 20 minutes. It should rise to double size. During this time heat up the oven to 200 ° C, take out 2 baking sheets and place parchment paper on top of them.
  • When the dough has risen it’s time to cut the dough into two parts and roll them out to about 0.5-1 cm thickness. Use plenty of flour when rolling so that the dough does not stick. When you ready with the rolling pin, brush or spray the dough lightly with water and sprinkle with sea salt flakes on top.
  • Cut the dough into about 1 cm wide strips. Twist the strips and place them on the parchment paper onto the baking sheets. Let them rise covered with a towel for 10-15 minutes.
  • Bake the strips for about 20 minutes until they are golden brown in the oven. If they are not completely dry and crispy, you can dry them in the oven afterwards by turning the oven off and leave the door open until they dried out even more. Store your grissini dry and cool.