You are currently viewing Biscotti

Biscotti

  • Post category:Baka
  • Reading time:10 mins read

Detta recept är till dig som gillar kakor med mandel i där chokladen blir pricken över i:et om du frågar mig. Biscottis är perfekta att doppa i kaffet, de passar bra om du bara vill ha något litet till kaffet eller att servera till kaffet efter en middag istället för en efterrätt.

Ingredienser

100 g rumsvarmt smör
3 dl socker (ibland drar jag ner sockret till 2 dl om jag har choklad i)
3 ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 g hackad mandel
(50 g hackad choklad)
1 ägg till pensling

Jag har oftast i ca 50-100 g hackad mandel och samma mängd hackad choklad utan att behöva ändra på något i övrigt på receptet, det har funkat kanonbra hittills. Kan tipsa dig om att använda små choklad drops eller Lindt EXCELLENCE Dark Caramel & Sea Salt Bar, bägge lyfter biscottis till att bli försvinnande goda.

Gör såhär

  • Sätt på ungen på 200° C. Ta fram en bakplåt som du lägger ett bakpapper på
  • Hacka mandeln (och chokladen om du vill ha det i)
  • Mät upp mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt vid sida om och blanda ihop
  • Blanda smör och socker med elvisp i en bunke eller kör det i en matberedare om du har en
  • Knäck äggen i en skål vid sidan om för att slippa jaga äggskal i smeten
  • Blanda i ett ägg i sänder
  • Rör i mandel (och chokladen) med elvisp eller dra runt i matberedaren ett par varv
  • Rör i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt, vispa på eller kör matberedaren några varv till
  • Ta upp degen för att bearbeta den vidare på en bänk, ev. kan mer mjöl behövas men ta det lugnt så du inte får på tok för hårda biscottis
  • Dela degen i 3 delar, rulla ut till längder på ca 2 cm i diameter och lägg dem på plåten
  • Platta ut till ca 1 cm höga och pensla med vispat ägg
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 min tills de blir gyllenbruna
  • Ta ut plåten och låt kakorna vila i max 5 min
  • Sänk värmen på ugnen till 125° C
  • Dela på diagonalen till sneddade kakor med en kniv innan de stelnar till alltför mycket
  • Ta nu kakorna och lägg på ugnsgallret.
  • Kör kakorna i ca 20 min så de torkar till att bli så torra som biscottis ska vara när de är klar
  • Låt svalna av och lägg i burkar, det blir ungefär 2 kakburkar fulla.

Det här receptet fick jag av en mc kompis fru, tack Bibbi Davidsson för detta goda recept!

This recipe is for those of you who like cookies with almonds in them where the chocolate is like the icing on the cake if you ask me, delicious. Biscotti are perfect to dip in your coffee, they are great if you just want something small to go with your coffee or to serve with your coffee after dinner instead of having a dessert.

Ingredients

100 g room temperature butter
270 g (3 dl) sugar – sometimes I reduce the sugar to 180 g (2 dl) if I have chocolate in my biscottis
3 eggs
480 g (8 dl) wheat flour
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
About 1/8 tsp (1ml) salt
50 g chopped almonds
(50 g chopped chocolate)
1 egg for brushing

I usually have about 50-100 g of chopped almonds and the same amount of chopped chocolate without having to change anything else in the recipe, it has worked great so far. Can advise you to use small chocolate drops or Lindt EXCELLENCE Dark Caramel & Sea Salt Bar, both makes biscotti to become vanishingly tasty.

How to make the cookies

  • Set the oven for 200° C. Take out a baking sheet on which you put baking paper
  • Chop the almonds (and the chocolate if you want that in your biscotti)
  • Measure flour, baking powder, vanilla sugar and salt on the side and mix it together
  • Mix the butter and sugar with an electric mixer in a bowl or run it in a food processor if you have one
  • Crack the eggs in a bowl on the side to avoid chasing eggshells in the batter
  • Mix one egg at a time into the batter
  • Stir the almonds (and the chocolate) with an electric mixer or turn the food processor around a couple of times
  • Stir in flour, baking powder, vanilla sugar and salt into the batter and use the electric mixer or run the food processor a few more times
  • Pick up the dough to process it further on a bench, you might need more flour, but take it easy so you don’t end up with biscotti that taste like a stone
  • Divide the dough into 3 parts, roll out into lengths of approx. 2 cm in diameter and place them on the baking sheet
  • Flatten to about 1 cm high and brush with beaten egg
  • Bake in the middle of the oven for about 30 minutes until they become golden brown
  • Take out the tray and let the cakes rest for a maximum of 5 minutes
  • Lower the heat on the oven to 125° C
  • Cut on the diagonal into lopsided cookies with a knife before they harden too much
  • Now take the cookies and place them on the oven rack
  • Bake the cookies for about 20 minutes more so that they dry up as biscotti should be when they are ready
  • Allow to cool and then place in jars, there will be approximately 2 cookie jars full.

This recipe I got from a biker friend’s wife, thank you Bibbi Davidsson for this delicious recipe!