Du visar för närvarande Banan – och kardemummakaka

Banan – och kardemummakaka

  • Inläggskategori:Baka
  • Lästid:6 minuters läsning

In English below.

Detta är ett recept som hyllar alla de övergivna brunfärgade bananerna som finns liggande i våra fruktskålar runt om i landet. Du vet, de där bananerna som bara blivit kvar efter att ingen familjemedlem längre vill äta dem. De som är för bruna, mörka i skalet och alldeles mosiga. Dessa bananerna är perfekta att ha i matlagning och bakning med sin fylligt söta ton i smaken och sin mosiga konsistens. Nog snackat om detta, dags att börja baka!

Ingredienser – 1 smarrig kaka

2 ägg
2 dl socker
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 mosad banan
50 g smält smör + en klick till att smörja kakformen med
1 dl vatten eller mjölk
Ströbröd till att bröa kakformen med

Har du en citron hemma så kan du gott klämma i nån tsk citronsaft i smeten också så höjer du smakerna av banan, vanilj och kardemumma i kakan. Citron har den funktionen i mat så bara ett tips om du vill det för det är definitivt inget som du behöver ha i för att baka denna ljuvliga banan – och kardemummakaka. Den blir supersmarrig ändå.

Gör såhär – ca 1 h inkl. 45 min i ugnen på 175° C

  • Sätt ugnen på 175° C
  • Smörj och bröa din kakform (en normalt avlång eller rund kakform )
  • Mosa bananen
  • Vispa ägg och socker poröst i en bunke
  • Blanda och rör ihop alla torra ingredienser i en djup tallrik; mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma
  • Smält smöret i en kastrull och häll i vätskan, vatten / mjölk, i smöret
  • Blanda i den mosade bananen, smör + vatten / mjölk och de torra ingredienserna i bunken
  • Vispa till jämn smet och om du ville dra i nån tsk citronsaft i smeten gör det nu
  • Häll smeten i kakformen och ställ i mitten av ugnen under ca 40 – 45 min
  • Ta ut kakan och låt svalna innan du serverar den

This is a recipe that celebrates all the abandoned brown bananas that are lying in our fruit bowls around the country. You know, those bananas that are just left over after no one in the family wants to eat them anymore. The ones that are too brown, dark in the skin and completely mushy. These bananas are perfect for cooking and baking with their richly sweet flavor and mushy texture. Enough talking about this, time to start baking!

Ingredienser – 1 tasty cake

2 eggs
170 g of sugar
165 g wheat flour
2 tsp of baking powder
1 tsp grounded cardamom
1 tsp vanilla sugar
1 mashed banana
50 g of melted butter + a touch more to grease the cake tin with
100g (100ml) water or milk
Breadcrumbs to bread the cake pan with

If you have a lemon at home, you can squeeze a teaspoon of lemon juice into the batter as well, and you’ll enhance the flavors of the banana, vanilla and cardamom in the cake. Lemon has that function in food so just a hint if you want it because it’s definitely not something you need to have in it to bake this lovely banana and cardamom cake. It will still be super tasty.

How to make the cake – takes approx. 1 h incl. 45 min in the oven at 175° C

  • Set the oven to 175°C
  • Grease and flour your cake tin (use a normal rectangular or round cake tin)
  • Mash the banana
  • Beat eggs and sugar until fluffy in a bowl
  • Mix and stir all dry ingredients in a deep plate; flour, baking powder, vanilla sugar and cardamom
  • Melt the butter in a saucepan and pour the liquid, water / milk, into the butter
  • Mix in the mashed banana, butter + water / milk and the dry ingredients in the bowl
  • Beat until smooth and if you wanted to add a teaspoon of lemon juice to the batter, do it now
  • Pour the batter into the cake tin and place in the middle of the oven for approx. 40 – 45 min
  • Take the cake out and let it cool before serving

Bon Appetit or as we say in Sweden Njut av fikan!