Du visar för närvarande En matigare tjockpannkaka

En matigare tjockpannkaka

  • Inläggskategori:Laga Mat
  • Lästid:7 minuters läsning

In English below. Thick pancake with bacon, shallot and mushrooms

Detta är en perfekt rätt att laga till en dag mitt i veckan och den passar bra att ta med som lunchlåda. Så lätt att göra.

Ingredienser – 4 portioner

3 medium stora ägg
5,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
Bara en nypa salt, tänk på att bacon är väldigt salt.
Några varv på pepparkvarnen, vit eller svart vitpeppar funkar lika bra, ta vad du har hemma
Självklart kan du testa dig fram och lägga i andra kryddor som t.ex. chili eller vitlök- det bestämmer ju du!

1 paket bacon ca 200 gram
1 mellanstor schalottenlök eller en mindre gul lök på ca 25 g
1 burk med champinjoner eller ca10 st färska champinjoner skurna i det format du tycker är bäst
Smör (eller olja) till att steka löken och champinjonerna med samt smöra den ugnsfasta formen som ska in i ugnen

Gör såhär

  • Sätt ugnen på 200-220° C
  • Ta fram en degbunke och mixa äggen, mjölet och hälften av mjölken i den. Vispa rejält så du får en smidig och slät smet innan du häller i resten av mjölken. Detta är det bästa sättet för att slippa få stora klumpar med mjöl i sin pannkakssmet. Lägg i en nypa salt och dra några varv på pepparkvarnen. Ställ smeten åt sidan
  • Smörj in en ugnsfastform med smör så slipper du diska alltför mycket efteråt. Tro mig det behövs. Använd en vanlig ugnsfast form som kan fyllas med ca 1 liter. Det är en perfekt storlek på formen för tänk på att du också ska ha i bacon, lök och champinjoner i formen förutom din pannkakssmet
  • Skär löken och champinjonerna ( eller bara öppna burken med champinjoner)
  • Stek löken och champinjonerna i en stekpanna tills de får en vacker färg och lägg dem sedan i den smorda ugnsformen
  • Skär eller klipp baconen till strimlor i önskad bredd
  • Stek baconet lagom mycket men inte för hårt.. Lägg baconet i den ugnsfasta formen
  • Mixa runt lök, champinjoner och bacon i formen
  • Häll över pannkakssmeten och rör ett varv med en sked eller gaffel så du får en bra mix i formen innan du ställer in den i mitten av ugnen.
  • Efter ca 35- 40 minuter är pannkakan klar. Den ska nu ha fått en bra höjd med fin färg och ’stannat’ dvs blivit genomgräddad . Den kommer att sjunka ihop när du väl tar ut den ur ugnen. Få en pyspunka helt enkelt
  • Ta ut pannkakan och låt den vila några minuter innan du serverar den med en sallad vid sidan om. Eller varför inte bara äta den som den är med ketchup, chili sauce eller lingonsylt till.

It is perfect for the family dinner during the week or for the lunch box to microwave at work. Easy to make.

Ingredients – 4 portioner

3 eggs medium size
5,5 dl / 2,2 cups fresh milk
3 dl / 180 grams flour ( wheat)
Just a touch of salt ( bacon is very salty) and ground black or white pepper ( what you got home or like best)
Of course you can explore the taste and add other spices such as chili or garlic – it’s up to you!

1 package of bacon 200 gram
1 medium shallot (or a yellow onion about 25 gram )
1 can of mushrooms or fresh ones about 10 pcs cut into size you want
Butter to fry the shallot and mushrooms and to grease the oven safe form to be used.

How to do make it

  • Put the oven at 200-220 degrees celsius / 392- 428 degrees fahrenheit
  • Take a bowl and mix eggs, flour and half of the milk, whip it roughly to become smooth and then add the rest of milk. This is the best way to avoid flour lumps in the batter. Add a touch of salt & pepper ( and the other spices)
  • Grease an oven form with butter to avoid boring cleaning afterwards;) Believe me it’s needed.
    Use a regular oven safe form that can be filled with about a liter into it. This is perfect since you also fill it with the bacon, shallot and mushroom besides the pancake batter.
  • Cut the shallot and mushrooms ( or just open the can)
  • Fry the shallot and mushroom in frying pan and put into the oven form
  • Cut the bacon into stripes / smaller pieces as prefered
  • Fry the bacon a bit but not too crunchy and put it as well in the oven form
  • Mix shallot, mushrooms and bacon together
  • Pour the pancake batter into the oven form and stir it a bit to get the shallot, mushrooms and bacon all over the pancake
  • Put the form into the oven and it’s ready after about 35- 40 min when it has risen, stopped and got a nice tan in the oven.
  • Take out and let it rest for a couple of minutes before you serve it with salad on the side. Or why not just eat it as it is with ketchup, chili sauce or lingonberries to go along with it.

    Bon Appetit or smaklig måltid as we say in Sweden!